DE DEELNEMERS

Tuinexpositie 2017

DEELNEMERS 2017-04-28T21:47:08+00:00

Olga Salmans

BEELDENDE PORTRETTEN

Deze Weertse exposante startte haar artistieke weg met schilderen op doek. Later stapte zij over naar air brush. Tegenwoordig vormt zij portretten in diverse materialen. Daarbij ondersteund door haar studie aan diverse beeldende opleidingen in België en Nederland.
Olga is gefascineerd door het maken van portretten. Zij huldigt het standpunt dat eigentijdse portretten meer zijn dan een goed lijkend plaatje. Haar beelden zijn afgeleid van een model in combinatie met fantasie, divers, met gebruikmaking van verschillende technieken en materialen, zoals eerlijke en gevonden (recycling) materiaal. Daardoor laat zij haar beelden uitgroeien tot individuen, met treffende uitstraling en emotie.

Astrid Bosveld

THEE EN HANDGEMAAKT THEESERVIES

In haar eigen atelier maakt keramiste Astrid op ambachtelijke wijze haar prachtige theekopjes en theepotjes. Handgemaakt servies uit eigen atelier. Haar werk is in vorm en gebruik afgestemd op de thee die zij verkoopt.
Biologische losse thee, daar is De TheePot specialist in. Mensen kennis laten maken met thee in al z’n soorten en smaken is de missie van Astrid, onder de naam ‘de TheePot’. Thee past op ieder moment van de dag. Thee past in een gezonde leefstijl. In thee zitten veel antioxidanten, deze helpen je lichaam in balans te houden.
Astrid biedt een ruim assortiment van diverse soorten thee, theemelanges en kruidenthee.
Zet iets bijzonders op tafel, drink geweldige thee uit bijzonder servies.

Erik Kierkels

BRONZEN BEELDEN

Erik Kierkels laat zien hoe de wereld voor hem bestaat uit contrasten en tegenstellingen. Via harmonie en balans zoekt hij een manier om orde te scheppen. De energie die schuilt in het alledaagse, de wereld om hem heen en zijn eigen beleving daarvan staat centraal in zijn werk Vaak geplaatst in een historische context, maar vrijwel altijd ontstaan vanuit waarneming en een sterk gevoel voor unieke belevenissen.
De beeldtaal van Erik Kierkels speelt met de zwaartekracht.  Zijn onderwerpen – figuren, engelen, paarden en stieren – zweven in de open ruimte, waarbij het grootste deel van het volume buiten het kader van de drager of sokkel valt. Zijn kunstwerken balanceren op de grens van het toelaatbare, het onnatuurlijke en dus de werkelijkheid ontstijgend. Zijn beelden zijn als het leven zelf: een constante ontwikkeling op zoek naar de essentie van een moment, beweging of een gebeurtenis. Om zijn organische vormen spant hij een huid van transparante en dekkende kleuren, van donkere en lichte patina. Op deze manier heeft Erik zijn vormentaal tot leven gebracht en krijgt zijn kunstbeleving een eigen individueel, oorspronkelijk en dynamisch Kierkels karakter.

Hanneke Schreurs

HANDGEMAAKTE TASSEN

Van hobby naar passie. Zo kan de tassenmakerij van Hanneke het best worden omschreven.
Zelf kleding maken was vroeger één van haar hobby’s. Toen zij in het eigen gezin wat minder nodig was, wilde zij iets gaan doen voor zichzelf. Kleding maken kwam in haar op, maar dat had zij eigenlijk wel een beetje gehad. Bij toeval kwam zij een patroon van een tas tegen die zij maakte in stof. Een ontmoeting met iemand die lederen tassen maakt, was haar hobby geboren. Twee jaren later is zij zover gevorderd dat vakkundig maatwerk lederen tassen of accessoires voor iemand maakt. “Hoe gaaf is dat? Zowel voor de krijger als voor de maker!” Hanneke maakt de tassen onder de naam [Hanndmade]. Een passie verbonden aan een geweldige hobby!

Maarten Vaessen

IJZERKUNST

Beroepskunstenaar Maarten Vaessen maakt op expressieve wijze grote, ijzeren roestsculpturen.
Hij heeft geen specifieke kunstopleiding gevolgd, hij doet namelijk toch niet wat de leraar zegt.
Kenmerkend voor Maartens werk zijn de onafgewerkte lasnaden en lasspetters. Ook deuken vindt hij niet erg.
Zijn atelier en grote beeldentuin liggen aan de Grens Maas. Dit maakt de combinatie tussen geroest ijzer met maaskeien in zijn objecten voor de hand liggend. Deze twee oermaterialen fascineren en inspireren hem.

Enkele door hem geselecteerde galerieën in België en Nederland vertegenwoordigen zijn sculpturen.
Uiteraard zijn de werken ook verkrijgbaar in zijn eigen, steeds bekender wordende, beeldentuin.

Marianne Hoedemaekers

SIERADEN

Zij studeerde af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht in 2002 met een collectie sieraden voor gelaryngectomeerden (mensen met een keelstoma). Sindsdien ontwerpt en vervaardigt zij sieraden voor deze doelgroep. Daarnaast maakt zij sieraden voor bijzondere gebeurtenissen. Denk aan trouwringen, maar ook sieraden waar een beetje as in kan van een dierbare of waarop een vingerafdruk staat van een overledene. Dergelijke sieraden worden in nauwe samenwerking met de klant geproduceerd.

Voor haar vrije werk maakt zij het hele jaar door foto’s op vakantie of in de omgeving, noteert zij teksten die haar aanspreken en inspireren. Zij gebruikt zoveel mogelijk materiaal dat uitdrukking geeft aan haar fascinatie. Meestal is dat zilver of goud. Maar ook siliconen, stof en papier vormen de basis voor het uiteindelijke resultaat.

Mika Stam

SCHILDERIJEN

Een oriëntatiecursus aan de kunstacademie in Den Bosch en een docentenopleiding beeldend 2e graads aan de Fontys Hogescholen in Tilburg zijn twee van de pijlers waarop de grotendeels autodidacte Mika haar werk baseert.
Haar vrij werk bestaat vooral uit portretten van mens en dier, maar ook uit stillevens. Haar inspiratie is het dagelijks leven. Dat wat zij voelt en ziet, verwerkt zij in haar schilderijen. Emoties en humor zijn de kwinkslag in de onderlaag, met daar overheen texturen, vormen en kleuren. Realistisch geschilderd met een losse toets. Meestal in olieverf op doek, soms in acrylverf.

Het schilderen in opdracht is veelzijdiger. Naar voorbeeld schildert zij alles na, op doek, plafond of andere voorwerpen. Door goed te luisteren naar de opdrachtgever probeert zij via schetsen dát weer te geven wat zij in hun hoofd hebben.

Mika geeft ook teken- en schilderles en schilderworkshops. Voor heel jong tot stokoud. Individueel of in groepen, bijvoorbeeld als teambuildingsactiviteit.

Annie Veldkamp

VILTWERK

Annie Veldkamp woont en werkt in Sint-Oedenrode. Sinds 2000 heeft ze haar eigen atelier AV look. In 2011 heeft deze selfmade artist de kunstacademie Filarski afgerond. Sinds 2005 werkt Annie Veldkamp dagelijks intensief met vilt. Ze geeft hierin ook les in haar atelier. Werken met dit natuurproduct is voor haar rustgevend. Zij kan hierin haar gedachten kwijt. “Het is voor mij een vorm van mediteren”, zegt zij hierover. Haar vilten kunstwerken kenmerken zich door hun onverwachte grootte met een driedimensionale uitstraling. Warm, origineel en natuurlijk. Vernieuwend is het gebruik van zeefdruktechniek op het vilt. Haar thema is ‘natuurlijk mooi’. En dat is het: Natuurlijk Mooi. Mooi natuurlijk.

Dead Or Alive

TAXIDERMISCHE OBJECTEN

Als het hoofd van de romp gescheiden is, wordt een mens officieel dood verklaard in militaire termen. Dit geldt echter niet voor de taxidermische objecten van ‘Dead or Alive’(DoA). Beide afzonderlijke elementen worden samengevoegd tot nieuwe objecten, die door de juiste combinatie een nieuw leven krijgen, of juist opnieuw tot leven komen.

De combinaties zijn geïnspireerd door de kunsten en de fauna. Ieder object treedt op z’n eigen manier in het daglicht.

Sabine Tüchel

SCHILDERIJEN

Deze oorspronkelijk Oost-Duitse en in Baarlo wonende kunstenares creëert hartenkunst! Letterlijk en figuurlijk. Uiteindelijk is, volgens Sabine, de essentie van het leven altijd de liefde! De engelen of gevleugelde wezens zijn een constante in haar werk. Zij hebben daarentegen ook de functie van cultuurverbindende symbolen, omdat zij in iedere religie en over de eeuwen heen bestaan. Engelen treden op als ‘bemiddelaar tussen hemel en aarde’. Ondanks dat haar werken de suggestie wekken naar kinderlijkheid en naïviteit, probeert zij juist een universele of archaïsche uitdrukking te vinden die wijsheid, oudheid en soms ook mystiek integreren.

Sabine werkt graag met restjes, met dingen of materialen die al een geschiedenis achter de rug hebben. Denk aan gebruikt textiel zoals oude sari’s uit India of kant uit vroeger tijden, oud papier of drijfhout. Behalve in Nederland, exposeerde zij ook in Duitsland, Denemarken en Mexico.

Sabine heeft een bewogen leven achter de rug en volgde diverse kunst/designopleidingen. Zij laat zich graag inspireren door de (artistieke) sferen in landen als Afrika en India. Zij was betrokken bij de oprichting van het International Art Center De Raay in Baarlo (Chateau de Raay).

Ko Keever

TORREN

Ko Keever is geboren in 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog als kind van een banketbakker en een boerendochter. Op zeventienjarige leeftijd was hij al actief als cartoonist en op dezelfde leeftijd beheaalde hij zijn vakbekwaamheidsdiploma voor de handel in werken van edelmetaal. Daarnaaast werd hij in 1962 dienstplichting sergeant bij de Verbindingsdienst en verdeelde hij dagelijks het werk voor een half persoon over vijf soldaten. Verder vulde hij zijn tijd met het tekenen van grappen over de Koninklijke Luchtmacht. Als eindresultaat van zijn inspanningen wonhij in 1963 als deelnamer aan de Militair met Palen en Camera de eerste prijs bij de beginners en de gouden medaille van Prins Bernhard voor de winnaar van alle categorieën.

Naar het schijnt heeft hij zich in België nog bekwaamd tot Ployvalent lasser, plaatwerker en in het werken met polyester met de bijbehorende certificaten. In 2016 zagen zijn torren het levenslicht: ruimtelijke constructies van gebruikte materialen, voorwerpen en onderdelen van instrumenten en machines. Ze visualiseren woorden die eindigen op –tor, zoals ‘De inspirator’.

Een begeleidende tekst bij elke tor versterkt het (humoristische) gehalte van het werk.